Kartal Gözü Kaç Megapikseldir?

Kartal bilinen yırtıcı kuş. Kartallar tek eşlidir. Hayatları boyunca eş değiştirmedikleri gibi her sene aynı yuvayı kullanmaktadırlar. Yuvalarını genellikle kolay ulaşılamayacak yerlere yaparlar. Yuvaya bırakmış oldukları bir ya da bir kaç yumurtanın kuluçka dönemi 6 – 8 hafta sürer. Yavruları yavaş gelişir ve ancak üç ya da dört yaşına giren kartalların erişkinlere özgü tüyleri çıkar.

Kartallar (Falconiformes) takımından birçok türe verilen genel ad. Gündüz yırtıcı kuşlarının en irilerindendir. Kıvrık sivri gagalı, güçlü ve keskin pençeli, büyük yuvarlanmış kanatlı kuşlardır. Gagada burun delikleri etlidir. Genellikle kahverengi veya gri tüylüdür. Görme duyuları keskindir. Çok yüksek sarp kayalara ya da ağaçlara yuvalarını yaparlar. Memeli hayvanları, sürüngenleri ve kuşları avlayarak beslenmektedirler. Balık ve leş yiyenleri de bulunur. Az yumurtladıkları için çoğalmaları yavaş sürer. 1 – 2 yumurta yumurtlarlar. Kuluçka süreleri 43 – 49 gün kadardır. Çoğunlukla dişi, kuluçkaya yatar. Yavruları beraber beslerler. Bazı kartal türlerinde yumurtadan ilk çıkmış olan yavru, sonradan çıkan yavru kartalı yuvadan atar.

Yaşadığı yerler: Yeryüzünün hemen her yerinde bulunan, birçok türü vardır.

Ömrü: 70-104 yıl. Esaret hayatında 40 yıl kadar yaşar.

Çeşitleri: Kara kartalı, kuzu kartalı, balık kartalı, kayzer kartalı (şah kartal), yılan kartalı, büyük bağırtgan kartal, küçük bağırtgan kartal meşhurlarıdır.

Özellikleri
Üst gagaları çengel şeklinde kıvrıktır, ayakları güçlü ve keskin pençeli kuşlardır. Yükseklerde yuva yaparlar. Gündüz avlanırlar. Ağırlığı 7 kilogram, kanat açıklığı 2, 5 metre olanları vardır.
Kanatları ve kuyrukları geniş, bacakları tüylü, iri yırtıcılardır. 2 – 3 yılda ergenliğe ulaşırlar. Uçuşta sıkça dönerek yükselirler, belirgin parmakları, yukarı kıvrılır. Ormanlar ve dağlarda yaşarlar. Kaya girintilerinde ve ağaçlarda yuva yaparlar. Kartallar tek eşlidir. Yaşamları boyunca eş değiştirmedikleri gibi her yıl aynı yuvayı kullanırlar. Yuvaları genellikle kolay ulaşılamayacak yerlerdedir. Yuvaya bırakmış oldukları bir ya da birkaç yumurtanın kuluçka dönemi altı – sekiz hafta sürmektedir. Yavruları yavaş gelişir ve ancak üç ya da dört yaşına giren kartalların erişkinlere özgü tüyleri çıkar.

Kartallar yüksek ve hızlı uçan, cesur, atılgan hayvanlardır. İri olanları antilop, maymun, tilki, tavşan gibi hayvanları rahatça öldürebilirler. Kuzu yavrularını kaldırıp kaçıranları vardır. Birbirinin avını almak için dövüşenlerine rastlanır. Avlarının kemiklerini kolayca sindirirler; tüylerini, sindirim bittikten sonra top şeklinde ağızlarından çıkarırlar. Çoğunun ayakları ayak parmaklarına kadar tüylüdür. Kemiricileri ve leşleri tükettiklerinden faydalı sayılabilirler. Bazı bölgelerde evcilleştirilerek av için kullanılırlar. Sıkıştığında insana saldırmaktan çekinmezler. Kartallar dört ana grup altında toplanarak, incelenirler: 1) Deniz kartalları ve balık kartalları, 2) Yılan kartalları, 3) Arpia kartalları ve tepeli kartallar, 4) Gerçek kartallar veya paçalı kartallar.

Birinci grupta yer alanlarının hepsinin ayak bileklerinde tüy bulunmaz ve ayak parmaklarında balıkların kaymasının önüne geçen iğne biçiminde yapılar vardır. Baş ve kuyruklarında beyaz lekeler görülür. Yavruları da kahverengi tüylüdür. Büyük göl, ırmak ve deniz kıyıları ile bazı adalarda yaygındırlar. Deniz kartalları, balıklardan başka, fok gibi deniz memelilerinin yavruları ile farklı deniz kuşlarını da avlarlar. Yılan kartalları, Asya ve Afrika’da yaşarlar. Çoğunlukla sürüngen ve yılanlarla beslendiklerinden bu adla anılırlar. Atik olmaları, kısa ve kuvvetli bacaklarının pullu olması ve tüylerinin sık olması sayesinde en zehirli yılanları bile tehlikesiz bir şekilde yakalayıp avlarlar. Bazı zamanlar memeli hayvanları, kuşları ve leşleri de yedikleri olur. Arpia ile tepeli kartallar Güney Amerika’nın tropik ormanlarında yaygın haldedirler. Son derece yırtıcı ve iyi uçucu kuşlardır. Çoğunlukla maymun, aguti ve tembel hayvanları avlarlar. Arpia kartalının dişilerinin ağırlığı 6,5 kilogram, erkeklerinin ise, 4 – 5 kilogram kadardır. Başlarında yer alan bir çift sorguç bu türe ürkütücü bir görüntü kazandırmaktadır. Paçalı kartalların 30 kadar türü bilinmektedir. Çok yaygın olan kaya kartalları da bu gruba dahildir.

Kartal eski çağlardan beri pek çok milletin folkloruna cesaret ve kuvvet sembolü olarak geçmiştir. 70 – 104 yıl kadar yaşarlar. Esaret hayatına fazla dayanamazlar.

Kartalların sahip oldukları görme duyusu

Binlerce metre yükseklikte uçabilen bu hayvanlar, bu mesafeden yeryüzünü bütün detaylarıyla tarayacak gözlere sahiptirler. Gelişmiş savaş uçaklarının binlerce metreden hedeflerini tespit etmesi gibi, kartallar da yeryüzündeki en küçük hareketi, en küçük renk farkını algılayıp avlarını tespit ederler. Bu yeteneğini gözünde bulunan çok özel yapılara borçludurlar.

İnsan gözüne gelen ışığın mercekte kırıldıktan sonra, retina üzerine düştüğünü ve görüntünün burada oluştuğunu söylemiştik. Kartalların gözlerinde ise iki retina vardır. 2 retinaya sahip olmak kartallara son derece keskin bir görüş yeteneği sağlamaktadır. Keskinlikten başka hem önü hem de arka tarafı aynı anda fark edebilirler.

Kartalların gözleri aynı anda hem 300 derecelik geniş bir açıya sahiptir, hem de istedikleri görüntüyü altı ya da sekiz kat oranında büyütebilirler. 4.500 metre yüksekte uçtuğu sırada 30.000 hektarlık bir alanı gözleri ile tarayabilirler. 1.500 metreden tarladaki otlar arasında kendini saklamış olan bir tavşanı çok rahat ayırt edebilir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık